








































































 

 

RESPONSES TO WRITTEN COMMENTS FOR PHILIP SERVICES CORPORATION SITE  
SUBMITTED DURING THE PUBLIC NOTICE PERIOD  

FOR THE PROPOSED SETTLEMENT AGREEMENT 
 
 
The South Carolina Department of Health and Environmental Control (the “Department”) created 
this document to provide a complete record and to address written questions submitted by members 
of the public during the public notice period related to the proposed settlement agreement for the 
Philip Services Corporation (PSC) Site to the extent that any questions had not been previously 
answered.   
  
The following list includes outstanding responses needed after the public meeting held May 3, 2022. 
The page and line numbers correspond to the public meeting transcript. 
 
Responses to the comment letter from Mary Ann Connolly dated May 6, 2022: 
 

1. Ms. Connolly first inquired about the notice provided for the public meeting held by 
the Department on August 26, 2014, to discuss the Site and the Department’s response 
to the contamination. The public meeting in 2014 was properly noticed and conducted 
in conformance with applicable state and federal law, and documentation of the notice 
is part of the historical record.  Whether or not there was confusion about the subject 
of the meeting within the community, the notice posted by the Department about the 
meeting was proper.   
 
 

2. Next, Ms. Connelly asked whether the York County construction and demolition 
landfill would be receiving waste from cleanup activities at the Site.  The cleanup of 
the PSC Site will be conducted pursuant to the requirements of CERCLA.  Under 
Section 121(d)(3), CERCLA wastes (i.e., any hazardous substance, pollutant, or 
contaminant) transferred offsite may only be placed in a facility operating in 
compliance with the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) or other 
applicable Federal or State requirements. That section of CERCLA further prohibits 
the transfer of CERCLA wastes to a land disposal facility that is releasing contaminants 
into the environment. These principles are interpreted in the Off-Site Rule (OSR), set 
forth in the National Oil and Hazardous Substances Pollution Contingency Plan 
(“NCP”) at 40 CFR Part 300.440. The OSR established the criteria and procedures for 
determining whether facilities are acceptable for the receipt of CERCLA wastes.  The 
Offsite Rule does not apply to non-CERCLA wastes such as building debris or other 
uncontaminated materials that could potentially be disposed in a regulated C&D 
landfill.   

 
 

3. In her third comment, Ms. Connolly asserted that there was no information comparing 
the selected remedy to other methodologies. In fact, when determining which remedy 
it would implement at the Site, the Department considered six alternative treatment 
methodologies for groundwater, six alternative treatment methodologies for soil, and 
three combined methodologies for soil and groundwater together.  Record of Decision 
(“ROD”), Section 9.  The agency carefully considered each alternative, individually 



 

 

and combined in various appropriate iterations, and selected Combined Alternative 3: 
Hydraulic Containment, SVE, Thermal-Enhanced MPE, and In Situ Thermal 
Treatment.  ROD, Section 10 and 11.  The assertion that “In Situ Thermal Treatment” 
equates to “an incinerator” is erroneous.  The only commonality they share is that they 
both produce heat, although not in the same way.  In situ thermal treatment at PSC 
will involve the use of electricity at various depths underground the volatilize the 
chemicals of concern and move them towards wells where they are collected and piped 
to the surface for treatment.  It does not include the use of burners to incinerate 
materials.  There will be no incineration unit utilized as part of the remedy at the Site.  
 
 

4. In her fourth comment, Ms. Connolly stated that the Site would not be cleaned up and 
that the Department was “lean[ing] toward eventually allowing uses at this Site 
including residences.” Each of these concerns are addressed in turn. The contention 
that the Site will not be completely cleaned up is erroneous. The remedial goals (RGs) 
contained in the ROD are set at levels which are intended to provide long-term 
protection of human health and the environment. The RGs are set at the same level 
as the maximum allowable contaminant level (groundwater) and the applicable soil 
screening levels (soil) in both DHEC and EPA regulations.  Any Site in the State of 
South Carolina would be considered “clean” if it exhibited contamination levels that 
low.  See Tables 3.4 and 3.5, ROD.  

 
With regard to residences being located on the Site, there is no evidence in the record 
to support a conclusion that the agency is “leaning towards” allowing residences.  On 
the contrary, the record clearly reflects the agency’s intention to require institutional 
controls on the Site to ensure that human health and the environment are protected, 
and that exposure pathways are minimized or eliminated entirely.  These institutional 
controls typically involve deed restrictions prohibiting any use that could pose an 
unacceptable risk to human health or the environment.  These issues are addressed 
expressly in the ROD:  
 

6.2.6 Current and Future Land Use. The Site is located in an 
industrial area of Rock Hill, South Carolina. Previous use of the facility 
as a Hazardous Waste Treatment, Storage, and Disposal facility 
included a hazardous waste incinerator. Future use of the former PSC 
property is expected to remain industrial. Deed restrictions will be 
placed on the property upon completion of the cleanup restricting the 
future land use. 

 
 
5. Ms. Connelly questioned whether composite samples are appropriate at the Site. 

Composite samples are standard practice in environmental testing in appropriate 
circumstances.  Composite sampling is an efficient and cost-effective method for 
demonstrating representative contaminant concentrations across a wide area rather 
than at just one point. They are used at the state and federal level throughout the 
United States.  Their use has been tested and upheld in administrative and judicial fora.  
 
 



 

 

6. Ms. Connolly questioned the adequacy of emergency response timing and process. 
The Work Parties must immediately address any event that cause an actual or 
threatened release of Hazardous Substances and must report the event to DHEC 
immediately unless immediate notification is impractical due to hazardous or other 
conditions, in which case the verbal notification shall be made as soon as practicable.  
Other events that are reportable under CERCLA but do not constitute an emergency 
or do not present an immediate threat to human health or the environment must be 
addressed within 24 hours.  The fifteen-day period referred to in the comment only 
relates to the obligation of the Work Parties to submit a formal report regarding the 
situation.  Emergency release response and reporting are addressed in Section 4.3 of 
the SOW as follows:   

 
4.3(b). Emergency Response and Reporting. If an event occurs 
during performance of the RD/RA that causes a release or threatened 
release of Hazardous Substances on, at, or from the Site and that either 
constitutes an emergency situation or that may present an immediate 
threat to public health or welfare or the environment, the Work Parties 
shall: (1) immediately take appropriate action to prevent, abate, or minimize such 
release or threat of release; (2) immediately notify the authorized Department officer 
(as specified in ¶ 4.3(c)) orally, unless immediate notification is 
impractical due to hazardous or other conditions, in which case the 
verbal notification shall be made as soon as practicable; and (3) take such 
actions in consultation with the authorized Department officer and in accordance 
with applicable provisions of the HASP, the Emergency Response Plan, 
and other applicable deliverable(s) approved by the Department under 
the SOW. (emphasis added) 
 
4.3(c) Release Reporting. Upon the occurrence of an event during 
performance of the RD/RA that the Work Parties are required to report 
pursuant to Section 103 of CERCLA, 42 U.S.C. § 9603, or Section 304 
of the Emergency Planning and Community Right-to-know Act 
(EPCRA), 42 U.S.C. § 11004, the Work Parties shall, in addition to the 
required notifications, within 24 hours notify the authorized Department officer 
orally as identified in ¶ 4.3(c)). (emphasis added) 

 
 
7. Ms. Connelly stated that the $24,000,000 payment by the PRPs into the trust account 

established for this purpose would not be sufficient to complete implementation of 
the remedy at the Site. This statement evinces a misunderstanding of the structure and 
function of the payments required under the Consent Decree.  The initial $24 million 
payment under the settlement agreement is designated for future cleanup work to be 
conducted under the settlement agreement. This amount is in addition to the 
approximately $4.1 million the parties will pay toward the Department’s past costs. 
The estimated cost for the entire cleanup is exactly that: an estimate.  Regardless of 
what it costs, the Work Parties are obligated to pay for and perform the actions 
necessary to achieve the Remedial Goals.  See generally, Article IV, CD.  If they fail to 
do so, the Department is authorized to take over the Work as needed, and the Work 
Parties will be jointly and severally liable for all costs.  Moreover, depending upon the 



circumstances, they could be held in contempt in federal court if the failure meets the 
relevant standard. Additional sampling conducted since 2014 has allowed for 
significant refinement of the estimated costs for completing the remedy. 

8. In her eighth comment, Ms. Connolly stated that “[n]o permits will be required for 
any work done on Site.” This comment regarding permits is correct: there are no 
permits required for Work performed entirely on the Site.  This is consistent with state 
and federal statutes and the National Contingency Plan.  See Section 15, CD (excerpt 
below).  For any work not entirely on-Site, the Work Parties will have to obtain any 
applicable permit. Id.

15. Permits. (a) As provided in CERCLA § 121(e), 42 U.S.C. § 9621(e),
and NCP § 300.400(e), no permit shall be required for any portion of
the Work conducted entirely on-Site (i.e., within the areal extent of 
contamination or in very close proximity to the contamination and 
necessary for implementation of the Work). In order to demonstrate 
compliance with the substantive provisions of permitting regulations,
the Work Parties may be required to submit applications, work plans,
and other information to the Department. Where any portion of the Work 
that is not on-Site requires a federal, state, or local permit or approval, the 
Work Parties shall submit timely and complete applications and take 
all other actions necessary to obtain all such permits or approvals. To 
the extent any required state permit or approval must be issued by the 
Department, the Department will not unreasonably deny the issuance of, and 
shall promptly issue, such state permits or approvals.  Section 15(a), CD.

9. In her ninth comment, Ms. Connolly states that the administrative record is the only 
record that can be reviewed, and questions whether this is proper, particularly as it 
relates to prior sales and purchases of the Site over time. Limiting review to the 
administrative record is appropriate under applicable state and federal laws. 
Allegations of fraudulent transfers of ownership at the facility are not supported by 
the record and are not properly before the agency or the court and are not germane to 
the present review.

10. Ms. Connolly states that she has concerns about whether the parties responsible for 
the waste contaminating the Site should be the parties performing the cleanup of the 
Site.  State and federal statutes clearly require the responsible parties to fund and, when 
appropriate, perform the work required to achieve the remedial goals.  This is a 
bedrock principle in CERCLA and has been reviewed and upheld by federal courts in 
every federal circuit in the United States.  See CERCLA §§107 and 113. 

11. In her eleventh comment, Ms. Connolly The limitation on public access referred to 
this comment applies only to the Waste-In Database, and in particular, to the coding



of hazardous waste manifests for the Waste-In Database, the search function of the 
Waste-In Database, and the secure password for the Waste-In Database.  This 
database is the intellectual property of the PRP Group and is owned entirely by them.  
The Department has access to the database under a license from the PRP Group, but 
it is not required for the Department’s statutory obligations.  To the extent that other 
Records are protected by confidentiality (e.g., business confidential records or records 
subject to attorney-client privilege or other cognizable privilege recognized by state or 
federal courts or statutes), these protections are established in statute or common law.  
The PRP Group must demonstrate that the privilege applies should they choose to 
assert it.  If it does not, the information is subject to FOIA.   

12. Ms. Connolly suggests that the proposed consent decree violates federal law.  Nothing
in the consent decree contains a provision authorizing the federal court to “circumvent
federal law.”  On the contrary, the consent decree explicitly incorporates and makes
the parties subject to any and all applicable state and federal laws including but not
limited to CERCLA, HWMA, PCA, and RCRA.  See Recitals, Sections A, B, and C. To
the extent that the CD contains terms that are broader than those contained in the
statute, the broader definition will apply.  Rather than circumventing federal law or
restricting it application, this strengthens it and expands the universe of contaminants
the Work Parties will have to address.

13. Finally, Ms. Connolly states that there is no mention of the Nazareth Baptist Church
located across the street from the Site.  She also states that there have been legal
confrontations between the church and various operators of the facility located on the
Site. Firstly, the Department notes that the church’s history with the previous
operators of the facility prior to it shuttering are not germane to the consent decree.
Nonetheless, the Department notes that it considered the church along with all other
persons and properties adjacent to or proximate to the Site when determining the
remedy and all procedures to be followed in implementing the remedy.  All appropriate
safeguards have been included.  Secondly, the Department has no authority to assist
the church in enforcing an alleged settlement between the church and the past
operators of the facility at the Site.




